Tillbaka
 

Varför stå ensam som arbetslös ute i kylan?

Känner inte du också att tillvaron utan arbete är tuff? Känner du dig maktlös och uppgiven som person inför kontakter med myndigheter och arbetsgivare?

Det är inte bara börsen som blir tommare och tommare för varje dag du går arbetslös. Även ditt välbefinnande dräneras på energi och kraft för varje dag du går utan jobb, om du inte ser upp vill säga.

Risken är stor att din självkänsla dalar till rekordlåg nivå. Om inte annat ser "motvilliga arbetsgivare", "bångstyriga myndigheter" och faktiskt även emellanåt vänner och bekanta till att du trycks ner i skoskaften.

Det finns ändå redskap för att hålla hakan ovanför vattenytan och kanske till och med även ge dig kraft till en omstart i livet och på arbetsmarknaden.

Ett bra sätt är att gå samman med andra arbetslösa eller personer i liknande livssituation. Jag tänker på långtidssjukskrivna eller personer som riskerar att bli arbetslösa.

Bilda överlevnadsgrupper för att stödja, peppa och ge varandra energi till att klara den tuffa vardagen som arbetslös!

Det behöver inte kosta skjortan. Kanske låna en kvarterslokal eller ragga någon osannolik sponsor som vill och kan ställa upp med lokal. Ingenting är omöjligt.

Ett sätt att komma igång kan vara att starta en studiecirkel. Kontakta ett studieförbund i närheten av där du/ni bor.

Tips på teman för studiecirkeln kan vara:

  • Hur upplever jag min vardag som arbetslös? - känslor, upplevelser
  • Vilken livskvalitet har man som arbetslös?
  • Hur tacklar jag omgivningens attityder till arbetslöshet? - kompisar, bekanta, släkt
  • Hur förhåller jag mig till och hur upplever jag kontakten med myndigheter inom arbetsmarknadsservicen?
  • Hur håller jag uppe självkänslan på en acceptabel nivå under arbetslösheten?
  • Överlevnadstips - hur klarar jag den tuffa vardagen som arbetslös?
  • Friskvård - tänk på att friskvård för en person kan betyda något helt annat för en annan person. Deltagarna kan ge varandra bra tips.
  • Kontakter med arbetsgivare - telefonsamtal, besök, intresseanmälan, personliga brev, anställningsintervjuer.
  • Coaching - deltagarna peppar och coachar varandra individuellt och i grupp.
  • Hur underhåller jag och hur utvidgar jag mitt personliga nätverk?

Vill man, kan man naturligtvis mer inrikta sig på att bli ett nätverk av personer som förmedlar kontakter och ger varandra tips kring jobbsökaraktiviteter. Den stora nyttan är att gå samman med andra och ge varandra energi.

 

Så här skriver Sofie Adde om att skapa jobbsökarteam på en jobbsökarblogg:

Att skapa ett “Jobbsökarteam” handlar helt enkelt om att knyta kompetens till sig som kan komplettera de sidor av dig som du just den här situationen inte har på plats. Även om de som ingår i ett jobbsökarteam har jobb eller inte så sitter alla inne på olika kunskap, även du, som kan delas och skapa kreativ, konstruktiv energi. Det handlar även om att skapa och befinna sig ett stöttande sammanhang för att hålla din energi, motivation och ditt driv uppe.

Hela processen snabbas även upp för att du har människor omkring dig, arbetslösa eller inte som kan ge feedback på ansökningar och CV, vara en sparringpartner vad gällde intervjuträning och personliga presentationer. Ett helt gäng personer som håller ögonen öppna för uppslag och ingångar, som du kan öva telefonsamtal med, som motiverar, peppar och håller dig och teamet på banan. För att inte tala om det faktum att ditt nätverk helt plötsligt mångdubblas och därmed chanserna att få jobb.

 

Kontakta mig gärna så kan vi utbyta erfarenheter.

Klas Hägglund
Mailadress:

 

klas.hagglund@comhem.se

© Klas Hägglund, 2007

Bild © Rune Hemström, 2007

 
Tillbaka