Tillbaka
 

Dags att städa upp i din internetprofil?

Nedan följer några tips som jag hittade i Platsjournalen, måndag 24 juni, skribent - Erik Westerdahl, sociala medier-expert.

  1. Googla dig själv. Sök på ditt namn och se vad som dyker upp. Om en festarbild från förr eller ett osande argt blogginlägg om dig dyker upp vid en googling är det dags att agera.
  2. Skaffa ett domännamn. Börja med att skaffa ett eget domännamn, typ för.efternamn.com. Det kostar runt 100 kronor och hamnar ofta högt upp vid en googling. Du kan också skaffa ett eget webbhotell, men det är dyrare och kräver lite mer förkunskaper.
  3. Börja blogga. Att blogga är gratis och enkelt. Se till att registrera dig i ditt eget namn och skriv några rader per dag. Sökmotorer som Google märker om bloggen är aktiv vilket gör att den hamnar högt upp vid en söknning.
  4. Var synlig. Det finns ett stort utbud av sociala medier som du kan synas på. Skaffa dig konton på Linkedin, Facebook, Youtube, Pinterest, Vimeo, Twitter och Instagram. Samtliga nätverk prioriteras högt av sökmotorerna.
  5. Sammankoppla dina konton. I inställningarna hittar du ofta ett fält där du kan koppla ditt Twitterkonto till din Facebookprofil, och så vidare. Än bättre är att länka alla konton till din hemsida eller ditt domännamn. Sammanlänkade konton prioriteras högre av sökmotorer som Google och Yahoo.
  6. Lägg ut nya bilder. Se till att avtagga dig själv från opassande Facebookbilder. Du kan sedan publicera nya bilder av dig själv där filnamnet är ditt eget namn. Då puttar du automatiskt ner äldre, opassande bilder som andra lagt ut.
  7. Tänk efter före. Det är ingen mening att försöka tränga undan gamla dumheter om du postar nya på din blogg, på forum eller på Facebook. Tänk på att inte vara kontroversiell och försök att uttrycka dig så att folk inte blir arga. På samma sätt ska du välja dina ord väl när du kommenterar tidningsartiklar med hjälp av din Facebookprofil. En hastig ogentänkt kommentar kan ses av en potentiell arbetsgivare om du har otur.
  8. Fortsätt vara aktiv. Om du är aktiv på dina konton hamnar de högre upp vid en sökning. Då kommer gamla bilder som du inte vill ståta med undan för undan att hamna längre ner när arbetsgivare söker på ditt namn. Efter en tid kommer googlingen att ge mer rättvisande bild av dig.

 

 
Tillbaka